Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

SINDIKAT UPUTIO ZAHTEV NADLEŽNIMA ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI I NOVOGODIŠNjE (BOŽIĆNE) NAGRADE ZAPOSLENIMA U ZDRAVSTVU I SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Objavio Administrator in Obaveštenja · 12/10/2016 13:47:24
VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Predsednik, Aleksandar Vučić
MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar
MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA
Ministar, Aleksandar Vulin
MINISTARSTVO FINANSIJA
Ministar, Dušan Vujović
Posebnim kolektivnim ugovorima za delatnost zdravstva i delatnost socijalne zaštite u Republici Srbiji propisano je pravo na isplatu novogodišnje nagrade zaposlenima.
Članom 105. stav 2. i 3. Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave ("Službeni glasnik RS", br. 1/2015) propisano je da zaposlenima pripada pravo na isplatu novogodišnje nagrade u jednakom iznosu, a da o visini nagrade iz stava 2. ovog člana, Vlada i reprezentativni sindikati pregovaraju svake godine u postupku donošenja predloga budžeta Republike Srbije.


Članom 69. Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", br. 11/2015) propisano je da se zaposlenima može isplatiti novogodišnji poklon.
Od dana kada je 2014.godine Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava ("Službeni glasnik RS", br. 116/2014), osnovica za obračun i isplatu plata umanjena za 10%, zaposlenima u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite nije isplaćivana novogodišnja, odnosno božićna nagrada, niti jednokratna pomoć.


Podsećamo Vas da smo Vam 26.avgusta 2016.godine uputili zahtev za povećanje plata za 10% uz napomenu da svako povećanje plata ispod 7,8745% ne bi vratilo plate zaposlenima na nivo koji su imali pre umanjenja iz 2014.godine.
Ukazujemo da je prosečna plata u delatnosti zdravstva niža od proseka u Republici Srbiji, a da je u delatnosti socijalne zaštite niža za čak 30% od republičkog proseka.


Obzirom na poboljšano stanje u budžetu RS, smatramo da su se stekli uslovi za realizaciju naših zahteva.S poštovanjem,           
Predsednik
dr Zoran Savić


© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu