Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

SINDIKAT UPUTIO NADLEŽNIMA ZAHTEV ZA REŠAVANjE STATUSA APOTEKARSKIH USTANOVA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 7/10/2016 12:48:27
VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Predsednik, Aleksandar Vučić

MINISTARSTVO ZDRAVLjA

Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE
Ministar, Ana Brnabić

MINISTARSTVO FINANSIJA

Ministar, Dušan VujovićU skladu sa zaključkom Republičkog odbora Sindikata, obraćamo Vam se sa zahtevom za konačno rešavanje statusa apotekarskih ustanova u Republici Srbiji.
Ukazivali smo godinama unazad na neodrživo stanje u apotekarskim ustanovama usled nelojalne konkurencije, nepostojanja pravnog okvira apotekarske delatnosti, otvaranja privatnih apoteka bez ikakvog plana i reda... Takvo stanje je dovelo do situacije da će većina apotekarskih ustanova godinu završiti sa negativnim saldom, a sve više istih se duži vremenski period nalaze u blokadi. To je dalje dovelo do naglog urušavanja radno-pravnog i materijalnog položaja zaposlenih.
Pojedine ustanove isplaćuju zaposlenima minimalne zarade, a pojedine nisu isplatile iste i po više meseci (apoteka Pančevo poslednja islaćena zarada za februar 2016.godine, apoteka Novi Sad za jun 2016. godine, apoteka Sremska Mitrovica uvedena minimalna zarada...)


Sindikat je jedini izašao sa konkretnim predlozima za rešavanje problema apotekarskih ustanova. Stav resornog ministarstva je da jedno od rešenja bude postavljanje profesionalnog menadžmenta u apotekarskim ustanovama.


Mišljenja smo da profesionalni menadžment neće rešiti nagomilane probleme apotekarskih ustanova i zbog toga insistiramo na uvažavanju ranije predatih zahteva.


Stav Sindikata je jasan i nedvosmislen, apsolutno smo protiv privatizacije apotekarskih ustanova.


U slučaju da se ne pristupi ozbiljno i odlučno u rešavanju ovog problema, odnosno ukoliko dođe do privatizacije apoteka, građani Republike Srbije će ostati bez Ustavom garantovanog prava da svako ima pravo na zaštitu svog fizičkog i psihičkog zdravlja, iz razloga što vlasnici privatnog kapitala otvaraju apoteke u mestima u kojima mogu da ostvare profit, a ne zbog opšteg interesa –zdravstvene zaštite stanovništva.
To dalje znači da će sve nerentabilne apoteke koje se nalaze u udaljenim prigradskim ili seoskim područjima biti zatvorene, a građani ostati bez mogućnosti da se snabdeju lekovima u sredinama u kojima žive.
Pojedini osnivači na sve načine pokušavaju mimo pozitivnih propisa da apotekarskim ustanovama uzmu sve prihode, što najoštrije osuđujemo (Kragujevac, Niš...).


Umesto da pomognu i da olakšaju poslovanje apotekarskih ustanova i omoguće stanovništvu da uživaju farmaceutsku zdravstvenu zaštitu, pojedine lokalne samouprave nastoje da svojim pravno neutemeljenim odlukama uruše i one ustanove koje u neravnopravnoj tržišnoj utakmici obavljaju delatnost zbog koje su osnovane i još uvek održavaju optimalan nivo likvidnosti. Ostvarene prihode bi trebalo uložiti u osnovna i obrtna sredstva, kao i stimulaciju zaposlenih kako bi doprineli još boljem poslovanju apotekarskih ustanova.
Sa iznetog, na inicijativu članstva, predstavnika sindikata zaposlenih u apotekarskim ustanovama Srbije, u cilju rešavanja socijalno-ekonomskih, profesionalnih i problema vezanih za radni status zaposlenih u apotekarskim ustanovama, kao i rešavanja statusa apotekarskih ustanova, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije ponavlja ranije upućene


Z A H T E V E


1. Da se ni pod kojim uslovima ne sprovodi postupak privatizacije apotekarskih ustanova u državnom sektoru
2. Da se po hitnom postupku donese Plan mreže apoteka u Republici Srbiji (državnog i privatnog sektora)
3. Utvrđivanje jedinstvene cene leka
4. Da RFZO u celosti preuzme obavezu isplate zarada-plata zaposlenih
5. Da se uveća procenat marže na najmanje 20%, iz razloga što je postojeća marža od 12%  neodrživa za apotekarski sistem, a smanjenje ili ukidanje marže će urušiti ceo zdravstveni sistem
6. Izmenu propisa kojim bi se stvorili uslovi za jednako poslovanje svih apoteka (državnih i privatnih) u Republici Srbiji, što do sada nije slučaj.


Očekujemo Vaše hitno postupanje u cilju sprečavanja daljeg urušavanja apotekarskih ustanova i položaja zaposlenih i donošenje konkretnih mera.
Molimo Vaše izjašnjenje na istaknute zahteve Sindikata u roku od 20 dana od dana prijema.
Ukoliko u navedenom roku ne dobijemo odgovore i ne otpočne se sa konkretnim merama, bićemo prinuđeni da svoja prava ostvarimo kroz radikalniji vid aktivnosti uključujući proteste i štrajk.
Nadamo se da do toga neće doći i da ćemo vođenjem socijalnog dijaloga iznaći adekvatno rešenje.  

S poštovanjem,
Predsednik Sindikata
   dr Zoran Savić© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu