Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

INICIJATIVA ZA DONOŠENјE POSEBNOG ZAKONA KAKO BI SE ZAPOSLENIMA U ZDRAVSTVU OMOGUĆILA KUPOVINA STANA PO POVOLjNIM USLOVIMA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 1/3/2018 13:44:51




MINISTARSTVO ZDRAVLjA
Ministar, ass. dr Zlatibor Lončar



Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije
Vam upućuje INICIJATIVU za donošenje POSEBNOG ZAKONA za gradnju stanova zaposlenima u delatnosti zdravstva po povolјnijim uslovima, na način kako se to predlaže za pripadnike MUP i Vojske Srbije.
           Činjenica je da veliki broj zaposlenih u zdravstvu nema rešeno stambeno pitanje.
           Mnogi zaposleni odlaze u inostranstvo u potrazi za bolјim uslovima rada i većim platama. Ukoliko biste ovu inicijativu Sindikata prihvatili i blagovremeno uvrstili u najavlјeni Lex specialis za gradnju stanova, smatramo da bi se ispravila nepravda prema zaposlenima u jednoj tako važnoj delatnosti po svako odgovorno društvo kakvo je zdravstvo i ono što je najvažnije, smatramo da bi se donekle sprečio egzodus zaposlenih.
           Ovo posebno iz razloga što bi zaposleni omogućavanjem kupovine stana po povolјnijim uslovima, dobili dodatnu motivaciju da stvaraju porodicu i ostanu da rade u Republici Srbiji. U sredstvima javnog informisanja je ranije najavlјena mogućnost da specijalni zakon pored pripadnika MUP, Vojske i službi bezbednosti, obuhvati i umetnike, kao i naučnike tako da smo mišlјenja da zaposleni u delatnosti zdravstva koje je od izuzetnog značaja po državu ne bi smeli da budu izostavlјeni.
           Godinama se traži rešenje za sprečavanje odliva zaposlenih u zdravstvu u inostranstvo. Idealna je prilika da ovu inicijativu prihvatite kao svoju i omogućite zaposlenima, a naročito mladima, da ostanu da rade i leče korisnike naših usluga u zemlјi u kojoj su rođeni i u kojoj su stekli obrazovanje.
           Podsećamo da je gradnja stanova po povolјnijim uslovima najavlјena u 6 gradova u Republici Srbiji, a da su potrebe mnogo veće.
           Kao primer dobrog i odgovornog postupanja države prema zaposlenima u zdravstvu, navešćemo i primer Crne Gore, gde je postupak izgradnje 2000 stanova u okviru programa socijalnog stanovanja već završen, a planira se izgradnja još 3000 stanova.
           Očekujemo da postupite u skladu sa naslovlјenom inicijativom, odnosno da zaposleni u zdravstvu imaju isti položaj kao i deo javnog sektora kome su ova prava najavlјena kroz donošenje posebnog zakona.



Predsednik
dr Zoran Savić





© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu