Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

INICIJATIVA SINDIKATA ZA IZMENU VISINE NAKNADE ZARADE ZBOG BOLOVANјA RAZMATRANA NA SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU

Objavio Administrator in Obaveštenja · 30/3/2018 10:48:34




Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije održanoj 28.03.2018.godine, razmatrana je podneta inicijativa Sindikata za izmenu visine naknade zarade zbog bolovanja.

 Sindikat je još jednom izneo stavove i konkretne predloge za izmene pozitivnih propisa kako bi se ispravila nepravda prema zaposlenima i omogućilo da naknada zarade bude u visini 100% prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, u slučaju proglašenja epidemije ili pojave zarazne bolesti, usled kojih okolnosti zaposleni u ustanovama zdravstva budu privremeno sprečeni za rad.


Nakon održane sveobuhvatne rasprave, dogovoreno je da se navedena inicijativa Sindikata uputi Radnoj grupi Ministarstva zdravlјa za izradu Zakona o zdravstvenom osiguranju.
Sindikat neće odustati od podnete inicijative, jer smatramo apsolutno neprihvatlјivim da zaposleni zbog rizika posla koji obavlјaju, za svoj rad usled kontakta sa pacijentima koji su oboleli od zaraznih bolesti budu "nagrađeni" sa drastično umanjenom platom usled privremene sprečenosti za rad.


 Očekujemo da Radna grupa za izradu Zakona o zdravstvenom osiguranju razmotri konkretne predloge Sindikata i uvrsti u Predlog navedenog zakona inicijativu Sindikata.


 Poštujte naše požrtvovanje i rad, ispravite nepravdu!
 O dalјim aktivnostima Sindikata povodom podnete inicijative, blagovremeno ćemo vas obavestiti.




© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu