Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

Obaveštenje

Objavio Administrator in Obaveštenja · 14/6/2013 17:50:03


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije obaveštava svoje članove, da je na osnovu inicijative podnete Ustavnom sudu, čiji je podnosilac između ostalih i naš Sindikat, dana 05.06.2013. godine u "Službenom glasniku PC" broj 49/2013, objavljena Odluka Ustavnog suda broj 1Uz-51/2012 kojom se utvrđuje da odredbe člana 85. stav 1. u delu koji glasi: „koji mora da bude advokat" i stav 2. istog člana Zakona o parničnom postupku („Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/11) nisu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorom.

Ovakvom odlukom Ustavnog suda data je ponovo mogućnost da interese zaposlenog u postupku pred sudom štiti i zastupa sindikat, odnosno da sindikat može zastupati svog člana pred sudom kako to nalažu ratifikovane međunarodne konvencije i Zakon o radu.

Dakle, nema ograničenja u pogledu toga ko može biti punomoćnik stranke u parničnom postupku, izuzev u posgupku no vanrednim pravnim lekovima u kojim stranku mora zastupati advokat.
Napominjemo, da obim ovlašćenja za zastupanje( punomoćja) određuje stranka, odnosno zaposleni kojem je povređeno kakvo pravo iz radnog odnosa.

Takođe, zaposleni može da ovlasti punomoćnika da preduzima pojedine određene radnje u postupku ili da preduzima sve radnje u postupku.

Klikom na link ispod možete preuzeti Odluku Ustavnog suda broj 1Uz-51/2012.






© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu