Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

ZAHTEV ZA ODRŽAVANjE SASTANKA RADI REŠAVANjA RADNO-PRAVNOG I MATERIJALNOG POLOŽAJA ZAPOSLENIH U SOCIJALNOJ ZAŠTITI

Objavio Administrator in Obaveštenja · 15/3/2016 14:40:58



MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANjE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANjA
Ministar, Aleksandar Vulin


Poštovani,

Pododbor za socijalnu zaštitu kao najviši organ Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije za delatnost socijalne zaštite na sednici održanoj 11.03.2016.godine razmatrao je radno-pravni i materijalni položaj zaposlenih.
Zbog nepoštovanja prava utvrđenih PKU za socijalnu zaštitu, nezadovoljavajućeg radno-pravnog i materijalnog položaja zaposlenih, Pododbor je zaključio da je neophodno da se po hitnom postupku održi sastanak sa ministrom Aleksandrom Vulinom lično.

Ovim povodom Sindikat

ZAHTEVA

1. Poštovanje prava utvrđenih Posebnim kolektivnim ugovorom za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", br. 11/2015) i prestanak opstruiranja rada Komisije za praćenje i primenu navedenog ugovora,
2. Isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u iznosu od 7.000,00 dinara,
3. Davanje saglasnosti za povećanje broja zaposlenih na neodređeno vreme do broja utvrđenog ODLUKOM o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 101/2015, 114/2015, 10/2016, 22/2016).

OBRAZLOŽENjE


Komisija za praćenje i primenu Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji je na sednicama usaglasila stavove i izradila tačno deset mišljenja od kojih je samo jedno poslato podnosiocu zahteva za tumačenje navedenog ugovora i to na izričit zahtev zaštitnika građana.

Sva ostala mišljenja se nalaze i po više meseci u Ministarstvu za rad, uz obrazloženje da se ne mogu poslati ustanovama socijalne zaštite iz razloga što takva sredstva nisu planirana u budžetu RS.

Iako smo više puta ponovili da je predmet rada Komisije davanje mišljenja, a ne planiranje sredstava u budžetu, koja sredstva su morala biti trebovana danom potpisivanja PKU za socijalnu zaštitu, do dana sačinjavanja ovog dopisa predstavnici Ministarstva za rad koji su imenovani u Komisiju nisu preduzeli nijednu radnju u skladu sa onim što je ranije dogovoreno sa pomoćnikom ministra za rad Zoranom Lazićem.

Samo iz razloga korektnog i profesionalnog postupanja pomoćnika ministra Zorana Lazića, Sindikat ovim povodom još uvek nije preduzeo radikalnije aktivnosti.

Sindikat Vam se još jednom obraća sa zahtevom za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u socijalnoj zaštiti čije je prosek plata niži od proseka plata onih zaposlenih u javnom sektoru kojima je taj vid pomoći odobren i isplaćen. Smatramo da Vlada Republike Srbije ima isti stav prema svim zaposlenima i da zaposleni u delatnosti socijalne zaštite neće biti izuzetak.

Ukazujemo Vam i na činjenicu da u pojedinim ustanovama socijalne zaštite postoji manji broj zaposlenih od onog broja utvrđenog Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu.

Obzirom da je još uvek neophodna saglasnost Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, a da korisnik javnih sredstava molbu za popunjavanje slobodnog, odnosno upražnjenog radnog mesta i za odobravanje dodatnog radnog angažovanja podnosi nadležnom ministarstvu da se broj zaposlenih poveća najviše do utvrđenog maksimalnog broja zaposlenih, molimo da se insistira da se procedura ubrza i potrebna saglasnost odobri ustanovama socijalne zaštite koje imaju takvu potrebu.

Sa iznetog, Sindikat zahteva hitan sastanak, kako bismo vođenjem socijalnog dijaloga rešili krucijalne probleme zaposlenih.

Očekujemo Vaše postupanje u najkraćem mogućem roku u vremenu koje Vama odgovara.


S poštovanjem,
Predsednik, dr Zoran Savić





© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu