Aktivnosti - Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije

Pretraga
Go to content

Main menu

ZAHTEV ZA POTPISIVANјE SPORAZUMA O PRODUŽENјU ROKA VAŽENјA POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA SOCIJALNU ZAŠTITU NA PERIOD OD GODINU DANA

Objavio Administrator in Obaveštenja · 14/12/2017 12:41:15



MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLjAVANјE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANјA
Ministar, Zoran Đorđević


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije,
kao reprezentativni sindikat u delatnosti socijalne zaštite na nivou Republike Srbije Vam shodno članu 263. stav 2. Zakona o radu upućuje zahtev za potpisivanje SPORAZUMA O PRODUŽENјU ROKA VAŽENјA POSEBNOG KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA SOCIJALNU ZAŠTITU U REPUBLICI SRBIJI NA PERIOD OD GODINU DANA.


Pododbor za socijalnu zaštitu, kao najviši organ Sindikata za delatnost socijalne zaštite je doneo ovakvu odluku, pre svega zbog činjenice da je važeći Poseban kolektivni ugovor za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 11/2015), shodno članu 90. stav 2. stupio snagu narednog dana od dana objavlјivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", odnosno dana 31.01.2015.godine i da ističe  protekom tri godine od dana njegovog stupanja na snagu (31.januara 2018.godine), a da pregovori za zaklјučivanje novog ugovora još uvek nisu otpočeli.


Razlozi za naslovlјeni zahtev su brojni i opravdani, a naročito zbog najavlјenog odlaganja početka primene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru („Službeni glasnik RSˮ, br. 18/16 i 108/16), za  01.januar 2019.godine i predložene izmene koeficijenata. Takođe, u toku je postupak donošenja Zakona o zaposlenima u javnim službama koji uvodi brojne novine u radne odnose zaposlenih i obavezu da se mnoga pitanja rešavaju kolektivnim ugovorima, od kojih izdvajamo postavlјanje sistema vrednovanja rezultata rada. Početak primene ovog zakona je takođe najavlјen za januar 2019.godine. Ranije je bilo planirano i donošenje novog Zakona o socijalnoj zaštiti.


Sa svim ovim i drugim propisima, moramo upodobiti novi PKU za delatnost socijalne zaštite, te smatramo da je jedino moguće i racionalno rešenje, da po usvajanju istih od strane Narodne skupštine Republike Srbije, pristupimo pregovorima i nakon godinu dana zaklјučimo ugovor koji će u svemu biti u skladu sa pozitivnim propisima i potrebama koje imaju zaposleni u delatnosti socijalne zaštite.
Očekujemo da u svojstvu učesnika u kolektivnom ugovoru prihvatite potpisivanje Sporazuma u skladu sa iskazanim zahtevom i u zakonom predviđenom roku, kako bismo imali dovolјno vremena za pregovaranje i zaklјučivanje novog Posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu zaštitu u Republici Srbiji.



Predsednik
dr Zoran Savić







© Sekcija mladih Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije 2012/2017

Back to content | Back to main menu